24.3.2019 00:00

B-Tytöt: Seinäjoki voitti, JoMa ei päässyt jatkopeleihin

B-Tytöt: Seinäjoki voitti, JoMa ei päässyt jatkopeleihin

Sunnuntaiaamuna Joensuun Mailan pelinjohto joutui pohtimaan tulevan ottelun kokoonpanoa hieman pidempään. Sairastumiset sotkivat ennalta suunniteltua pakkaa ja pelipaikat piti laittaa uuteen järjestykseen. Ratkaisuksi löytyi nuori C ikäinen Siiri Surakka. Tähän asti nopeajalkainen Siiri oli pelannut halliturnausotteluissa etenijäjokerina ja nyt sovitettiin päälle ensimmäistä kertaa ulkopelipaitaa ja heti vastuullisia lukkarin saappaita.

Siiri hoiteli hommansa tyylikkäästi, eivätkä vastustajan lyöjät ja etenijät päässeet helpolla. Pelirytmitys ja hyvin lautasella pysynyt syöttö sotki vastustajan pelinjohdon suunnitelmia. Myös lisää sisäpelivastuuta saanut C- ikäinen Oona Majoinen näytti lyöntitaitojaan ja kiskaisi kakkosjatkeelta pallon maisemiin. Sini Suihko juoksi kakkoselta kotiin. Toisen juoksun Joma sai harhaheitosta, kun Anni Suihkon vaihtolyönnistä Seinäjoki yritti polttaa Sara Kujastakakkoselle, mutta pallo meni pesävahdin yli ja pelikapteenin virkaa tässä ottelussa hoidellut Reetta Juntunen juoksi kotiin.

Joman hyvä ja edellistä peliä parempi peli-ilme ei kuitenkaan riittänyt haastamaan Seinäjoen Mailajusseja jatkopelipaikasta, vaan Seinäjoki vei ottelun molemmilla jaksoilla toisessa vuoroparissa esittämällään vahvalla sisäpelillä. Muutaman vastustajan vahvan lyönnin lisäksi Joman ulkokenttä hieman avitteli näiden vuorojen juoksulukemia.

Seinäjoki – Joma 2-0 (3-1, 6-1)

Ottelun ensimmäinen vuoropari pelattiin juoksuitta. Toisessa vuorossa Joma meni Reetta Juntusen tuomalla juoksulla 0-1 johtoon, mutta Seinäjoki tasoitti ja otti 2-1 johdon Janniina Pellonpään kakkosrajapuhkaisulla. Jakso päättyi 3-1.

Toisen jakson Seinäjoki aloitti sisältä ja sai avausjuoksun 1-0, kun maalyönti ei tarttunut pehmeällä alustalla kiinniottajan räpylään. Joma käytti sisävuorossaan kymmenen lyöjää, muttei päässyt kotiutustilanteeseen saakka.

Toisessa vuorossa Seinäjoki sai lisäjuoksun 2-0 harhaheitolla ja sitten aika helpohkosti vielä neljä juoksua lisää 6-0. Joma pelasi hyvän sisävuoron ja kavensi etumatkaa Oona Majoisen lyönnillä 6-1. Lisäkavennukseenkin oli mahdollisuuksia, mutta kaksi lisäkotiutusyritystä vastustaja pystyi torjumaan paloiksi.

Kolmannessa vuorossa Joman ulkokenttä pystyi lukkarinsa johdolla pitämään Seinäjoen ilman juoksuja ja pääsi viimeisen tasoittavalle yrittämään jakson tasoittamista. Jokeripari Anni Suihko/Lotta Nuutinen pääsivät kotiutustilanteeseen, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta tuli niukka palo ja lisäjuoksut jäivät saavuttamatta. Seinäjoki voitti ottelun ja jatkoi pronssipeliin Hyvinkäätä vastaan.

Turnauksessa palkittiin jokaisesta joukkueesta paras pelaaja. Joensuun Mailasta palkinnon sai kakkospolttaja Senna Surakka.

Ottelutilasto: https://pesislive.fi/#gamePage?id=fgLOzF

Kolumni

SM lopputurnauksessa pelattiin neljätoista ottelua, joista kuudessa paremmuus ratkaistiin kotiutuslyöntikilpailun kautta. Pelit ja joukkueet olivat, ainakin noin tilastollisesti, aika tasaväkisiä. Kahdeksasta joukkueesta mitalipeleihin seuloutuivat kahdessa lohkossa pelatuista otteluista A lohkosta Hämeenkyrö ja Seinäjoki ja B lohkosta Kempele ja Hyvinkää. Lohkojen voittajat pelasivat vuoden 2019 hallimestaruudesta ja siinä turnausjärjestäjä Hämeenkyrö oli niukasti Kempelettä parempi kotiutuslyöntikisan jälkeen. Pronssiottelussakin mentiin ensimmäinen jakso tasaisesti ja sen voitti Seinäjoki yhdellä juoksulla. Seinäjoki voitti toisenkin jakson ja sen myötä pronssimitalit matkasivat Pohjanmaalle. Hyvinkää oli lopputurnauksen neljäs.

Talven hallisarjat ovat vuosien varrella lunastaneet paikkansa. B tytöille se on hyvä tapa kohdata pelivastustajia eripuolilta valtakuntaa ja päästä pelaamaan kovia pelejä.

Halleja joissa mahtuu pelaamaan pesäpalloa, on rajallinen määrä, mutta onko kumirouhetäytteinen tekonurmi kuitenkaan lajille ja pelaajille paras alusta. Kumirouhe pehmentää kenttä ja ottaa vauhtia pallosta ja myös etenijöiden jaloista pois. Kumirouheesta nenänedessä pomppaava pallo on kiinniottajalle vaikea kiinniotettava niin lyönnistä, kuin heitostakin ja tämä muuttaa hieman lajin luonnetta verrattuna ulkokenttäolosuhteisiin. Se ei kuitenkaan ole iso ongelma.

Ongelma saattaakin piillä kenttämateriaalin täyteaineessa, joka on useimmiten SBR kumirouhetta (SBR = auton renkaista valmistettu kumirouhe). Kumirouhe sisältää PAH yhdisteitä (PAH = polysykliset aromaattiset hiilivedyt). Lisää aiheeseen voi tutustua Ylen Areenassa; https://areena.yle.fi/1-3849187#autoplay=true

Matti Holopainen

19.5.2019

Joensuun Mailan junioreilla yhdentoista ottelun pelipäivä

Lauantai oli Joensuun Mailan junioreille vilkas pelipäivä. F-pojat pelasivat Joensuussa, E-tytöt Siilinjärvellä, D-tytöt Sotkamossa ja D-pojat Imatralla

Lue lisää >

17.5.2019

B-junioreilla onnistunut Kainuunkiertue

Joensuun Mailan B-pojat otti Sotkamon Jymyltä kolme pistettä ja B-tytöt taistelivat voiton Kajaanin Pallokerhosta supervuoroparissa.

Lue lisää >

7.5.2019

B-tytöt aloitti sarjakauden voitolla

Joensuun Mailan B-tytöt jatkoivat talven hallisarjassa esittämiään hyviä peliotteita ja voittivat kesän avausottelussaan Haapajärven Pesä-Kiilat 2-0(8-1, 13-3).

Lue lisää >

23.3.2019

B-Tytöt: JoMan toinen turnauspeli ei rullanut toivotulla tavalla

Yhden ottelun mittainen tauko, hieman energiatankkausta ja uudelleen pelikentälle. Vastustajana oli turnausjärjestäjä Hämeenkyrön Räpsä, joka pelasi nyt lopputurnauksessa parhaalla miehistöllään.

Lue lisää >

26.2.2019

B-Tytöt: JoMalle voitto ensimmäisestä pelistä

Joensuun Mailan B-tytöt nappasi voiton ensimmäisessä SM halli lopputurnauspelissään. Rauman Fera kaatui tiukan taistelun jälkeen kotareissa. 2-1k (5-2, 0-1, 3-2).

Lue lisää >