Joma – Oulunsalo 2-1k (7-6, 3-5, 0-0, 3-2)

Auringonpaistetta, +24C lämpöä, tuimaa taistoa sarjapisteistä. Näitä kaikkia koettiin Mehtimäen lauantai-iltapäivässä. Vierailija Oulunsalon Vasama oli lyönyt edellisillan pelissään Kuopiossa huimat 34 juoksua ja niissä fiiliksissä joukkue jatkoi myös Itä-Suomen kierrostaan Joensuussa. Vasaman naiset löivät palloa lujaa ja kotijoukkue Joensuun Mailalla oli täysi työ pysyä vauhdissa mukana. Lopulta kotijoukkueen taistelu palkittiin. Vaiherikkaiden pelitilanteiden ja 21 kotiutuslyöntiparin jälkeen Joman naiset saivat tuulettaa voittoa kotiyleisönsä edessä. Otteluun lyöjille toi oman vaikeutensa hienoinen vastatuuli. Se nosti välilyöntien lentorataa ja niinpä joukkueiden nopeat takakenttäpelaajat, Joman Ahvanaisen sisarukset ja Vasaman Jokela & Jyrinki, juoksivat tukuittain koppeja hanskaansa.

Kotijoukkueesta palkittiin kakkospolttaja Tiia Myllylä ja kolmosvahti Sini Suihko.
Vierilijoiden parhaiksi arvostettiin ensimmäisen jakson jokerina pelannut ja toisen jakson kolmospolttajan tontilla pelannut Sini Grip sekä kakkospolttaja Linda Kemppainen.

l. jakso
Joma johti ensimmäisen vuoroparin jälkeen Iida Nupposen hienolla kakkospuolen läpilyönnillä peliä 2-0. Lyönti tuotti Iidalle kunnarin ja edellä pinkoi ykköseltä kotiin saakka Ahvanaisen Veera. Toisessa vuorossa Joman ulkopeli oli hieman tahmeaa, polttoheittoihin tuli hienoista varovaisuutta ja Oulunsalo tasoitti tuota pikaa pelin tilanteeseen 2-2. Sitten Johanna Pieniniemen läpilyönti, kunnari + tavallinen, vei vieraat 2-4 karkumatkalle. Jomallakin oli toisessa ja kolmannessa vuorossa kotiutuspaikkoja, mutta keppiin ei käynyt, eikä juoksuja tullut.
Oulunsalo takoi pari juoksua lisää ja viimeisen tasoittavalle kotijoukkue tuli neljän juoksun takamatkalta. Joma saikin rakenneltua ajolähtötilanteita, joista kaksi ensimmäistä kuivui kuitenkin kopiksi ja paloksi, mutta kolmannesta Riikka Kilpeläinen löi kahden palon tilanteessa kavennusta 3-6 kotiuttamalla Siina Surakan. Tiina Myllylä/Sanni Ahvanainen kuroivat eroa lisää kiinni juoksun verran. Sitten, tilanteessa 4-6 ja kaksi ristiä taululla, vierasjoukkueen ulkopeli hajosi ja Joma sai lopulta helpohkon jaksopisteen harhaheiton ja vapaataipaleiden avustuksella.

2. jakso

Joma aloitti sisältä hyvin. Numerot 1,2,3 täyttivät pesät ja nelonen löi juoksun. Siihen se sitten kova startti pysähtyi, kun ensimmäisen jakson lopussa hieman hapuillut Oulunsalon lukkari palasi omalle tasolleen ja tehtaili Joman pelaajista kaksi takapaloa ykköselle. Ensimmäisellä sisävuorollaan Oulunsalo ei vielä päässyt peliin mukaan. Joman ulkokenttä nappasi nopeasti kolme paloa kakkostaipaleelle, eikä vastustajalla ehtinyt käydä mailan varressa kuin neljä lyöjää.Kotijoukkue ei pystynyt tuomaan hyvää ulkopelivirettään sisäpelin puolelle ja jäi toisessa vuorossa juoksuitta. Kotiutuspaikkoja oli kyllä kolmesti, mutta lyöntivaihtoehdot jättivät toivomisen varaa. Oulunsalo sai tasoitusjuoksunsa 1-1 Sini Gripin määrämittaisella kakkosrajanäpäytyksellä. Kolmannessa vuorossa Joma siirtyi taas juoksulla johtoon. Kilpeläinen löi ja Nupponen toi 2-1. Pitkään ei johto kestänyt. Oulunsalo tuli tasoihin ja meni kahdella juoksulla ohi 2-4. Yksi juoksu tuli hyvällä välilyönnillä, kahdessa muussa ulkopelaaja hypisteli palloa ratkaisevan hetken liian pitkään. Neljännessä vuorossa kotijoukkue oli toistaa ensimmäisen jakson loppukiritemppunsa. Kahden palon tilanteessa ulkokentän heitto karkasi ja Joma oli jo juoksun päässä 3-4. Jaksovoitto jäi kuitenkin Oulunsalolle, kun Henna Hakulinen reväytti jalkaansa kakkospesäkilvassa, eikä enää pystynyt kunnolla etenemään kolmoselle saakka. Supervuorosta haettiin ratkaisua.

Supervuoro
Ratkaisua ei löytynyt supervuorosta. Oulunsalo aloitti sisältä, mutta yritys jäi viiden lyöjän mittaiseksi. Joman etukenttä oli ohittamaton. Iida Nupponen haki kaksi kertaa lyhyen vaihtolyöntiyrityksen ja teki niistä palot kakkoselle. Kerran Oulunsalo pääsi yrittämään kotiutusta lyhyellä, mutta ei Senna Surakkaa kahta kertaa samassa pelissä yllätetä. Hyvä haku, heitto lukkarin räpylään ja vuoron vaihto. Joman sisävuoro oli pidempi, mutta ei tuloksekkaampi. Kaikki pelaajat, loukkaantunutta Hakulista lukuun ottamatta, pääsivät lyömään, mutta ottelun voittojuoksun tekeminen jäi haaveeksi.

Kotiutuslyöntikilpa 1 – viisi paria
Oulunsalo Laura Niinimaa / Annika Toikka 0-1
Joensuu Tiia Myllylä / Sini Suihko 1-1

Kotiutuslyöntikilpa 2 – kolme paria
Oulunsalo sai juoksunsa vapaalla, kun syöttötuomari tulkitsi syötön matalaksi 1-2
Joensuu Jenna Turunen / Veera Ahvanainen 2-2

Kotiutuslyöntikilpa 3 – kolme paria
Oulunsalo ei saanut juoksuja
Joensuu Hanna Toivanen / Iida Nupponen 3-2

Ottelu kesti 2h 49 min. Katsojia 79