Joensuun Mailan naisten kolmosjoukkue kohtasi torstai-iltana Viinijärven Urheilijat Suomensarjan karsintapelissä. Ottelu oli tasainen ja jännittävä ja ratkesi vasta toisen jakson viimeisellä tasoittavalla sisävuorolla, jossa Viu otti otteluvoittoon tarvittavan juoksun. Ensimmäinen jakso pelattiin tasan 3-3 ja toisen jakson voitto meni viinijärvelle 5-6. Ottelutulos tiesi sitä, että Viinijärvi varmisti paikkansa naisten suomensarjaan kaudelle 2019.

I jakso

Ensimmäinen jakso oli pudotuspelien hengen mukaisesti tiukka ja vähäjuoksuinen. Viinijärvi meni kolmen juoksun johtoon, mutta Joman tytöt pystyivät kaventamaan peliä kolmannessa vuorossa Ella Vasaraisen ja Sanna-Mari Varosen lyönneillä 2-3. Juoksut toivat Oona Majoinen ja Sara Kujanen.

Neljännessä sisävuorossa Viinijärvi jäi juoksuitta ja Joma pääsi yrittämään jaksovoittoa tasoittavaan sisävuoroon. Hyvin pelinjohtajiensa, Ilpo Mustonen ja Pasi Majoinen, johdolla pelattu sisäpeli toikin tasoitusjuoksun 3-3. Jenni Haaviston saumalyöntiä ei Viu:n ulkokenttä pystynyt vangitsemaan ja Oona Majoinen pinkoi kotipesään. Jakson voittojuoksukin oli hilkulla, mutta lopulta vierasjoukkueen kovakätinen ykkösvahti pystyi polttamaan etenijän aivan kalkkiviivoille.

II jakso

Toisella jaksolla Joma aloitti sisältä ja pääsi vapaataipaleen myötä 1-0 johtoon. Viu tasoitti sisävuorollaan tilanteen ja meni juoksulla johtoon, kun pallo karkasi ohi kakkospesän.

Toisessa vuorossa Joma ei saanut juoksuja, mutta Viu tempaisi kaksi juoksua lisää ja siirtyi 1-4 johtoasemiin, kun Riika Räsänen kotiutti Anna Keijosen ja Laura Jehkosen määrämittainen näpäytys riitti Sanna Karttusen jaloille.

Kolmannessa vuorossa Joma sai kavennusta juoksun verran ja kun Viun juoksutili pysyi muuttumattomana, lähdettiin neljänteen vuoroon 2-4 asetelmista.

Jomalla oli taas mainio viimeinen sisävuoro. Numerot 4 Anni Suihko, 5 Ella Vasarainen ja 6 Annika Mutanen löivät peräkkäisistä ajolähdöistä juoksut ja kotijoukkue siirtyi johtoasemiin 5-4. Kotiin juoksivat numerot 1 Stina Kinnunen, 2 Oona Majoinen ja 3 Sara Kujanen.

Viinijärven tasoittavalla vuorolla taiteili Jehkonen/Karttunen joukkueensa tasoihin 5-5. Ilmassa jo hieman leijunut supervuoropari jäi kuitenkin pelaamatta, kun kolmannen palon sijasta pallo karkasi pois pelialueelta ja Laura Jehkonen sai tuuletella otteluvoittojuoksua ja joukkueensa nousua sarjaporrasta ylemmäs.

Kolumni

Joman nuori joukkue (pelaajat C ja D ikäisiä) pelasi hienon kauden, sijoittui runkosarjassa toiseksi ja laittoi tässä viimeisessäkin pelissä hieman enemmän pelikokemusta omanneen vierasjoukkueen ahtaalle. Pelaajat saavat olla ylpeitä tästä pelistä ja kesän saavutuksistaan. Tällaiset kovat pelit, joissa pelataan vain voitosta, tuovat nuorille pelureille rutkasti kokemusta ja tunnetta siitä, kuinka ”voittamisen jännityksen” kanssa pärjätään. Yhtenä esimerkkinä voisi käyttää tänä vuonna naisten loppuotteluissa pelaavia susirajan tyttöjä. Eeva Mäki-Maukola, Mari Mantsinen ja Emma Sallinen Kirittäristä ja Manse PP:n Senni Sallinen pelasivat aikoinaan samassa joukkueessa useampana vuonna ikäluokkansa (B-tytöt) tiukoissa mitalipeleissä niin halleissa kuin ulkoradoillakin. Nyt nämä pelurit ovat nousseet naisten superpesiksen kovimpiin joukkueisiin ja ovat mukana ratkomassa mestaruuksia aikuisten tasolla.

Tämän syksyn naisten loppuottelusaaga pitää sisällään monta hienoa tarinaa aina sisaruskamppailusta(Emma Sallinen Kirittäret / Senni Sallinen Manse PP)alkaen. Mutta kuinka moni tietää tai muistaa, että joukkueiden lukkarit, Mari Mantsinen ja Senni Sallinen pelasivat vuonna 2014 Tyttöjen Superpesiksen hopeaa voittaneessa joukkueessa ykköslukkarina ja kakkoslukkarina.

Niin se vain pesiskausi jatkuu ja panokset sen kuin kovenevat. Sunnuntaina Joma miehet aloittavat loppuottelut Kauvolassa ja Kerubi Stadionilla pelataan C-tyttöjen aluesarjamestaruudesta.

-Matti Holopainen-


Palaa takaisin