KAUSI 1958 | Perussarja

Päivitetty 17.4.2008


Kokoonpano:

Jussi Honkanen,
Ikonen,
Aimo Kapanen,
Korhonen,
Kuivalainen,
Risto Lamppu,
Veikko Poutanen,
Sulo Summala,
Viljo Tarvainen,
Kaarlo Viitalahti,
Willberg,
Taisto Väistö.


Höytiäisen Urheilijat [ HöU ] >>>

Joensuun Maila-Pojat [ JMP ] >>>


Karjalan Maila lähtee perussarjaan tehden sitäpaitsi työtä junioririntamalla. Seuran perustavassa kokouksessa vallitsi uuden seuran edustajien taholta kerrassaan hyvä henki ja niiden miesten ajatukset, jotka Karjalan Mailaa lähtivät sen ensimmäiselle vuodelle johtamaan, ovat sikäli terveellä pohjalla, että lähimmät kilpakumppanit JMP ja HöU arvostetaan näille vanhemmille pesäpalloseuroille kuuluvaan arvoon. Se tahtoo sanoa sitä, että uusi seura lähtee nöyrin mielin alhaalta ylöspäin pyrkimään toivoen pystyvänsä omalla sarallaan tekemään vain työtä paikkakunnan pesäpalloilun hyväksi.

Ja mitäpä hyötyä olisikaan, jos se lähtisi hakemaan pelaajia HöU:sta tai JMP:sta, joissa kummassakaan ei voida sanoa runsauden pulaa olevan. Toivomme on, että uusi seura pystyy omalta osaltaan saavuttamaan tarkoituksensa. Aika sen näyttää, miten Karjalan Maila osoittautuu elinkelpoiseksi.

Ripa sanomalehti Karjalaisessa marraskuussa 1957.


Karjalan Maila tähtää heti alkuun nousuun

| Karjalainen 19.4.1958 / SuPe |

Talven selkä on nyt lopullisesti taittunut, ja pian on vilskettä juoksuradoilla sekä ruoho- ja hiekkakentillä. Pian myös "keltainen kuula" lentää Pohjois-Karjalassakin tämän urheilumuodon harrastajien toimesta. Tällöin nähdään pesiskentillä myös tulokas, viime vuoden syksyllä perustettu Karjalan Maila, joka on ainoa pesäpalloilun erikoisseura maakunnassamme.

Koska suurta yleisöäkin aina kiinnostavat uudet tulokkaat, niin näissä merkeissähaastattelimme KarMan puheenjohtajaa ja sen perustajajäsentä Roy Salmelaa. Hän ei ole ollut mikään tuntematon nimi pp-kentillä, sillä onhan hänellä muutamia Suomen mestaruuksiakin nimissään ja "lukkaroinut" useissa mestaruussarjan joukkueissa. Vielä viime vuosinakin hänet on nähty syöttölautasen äärellä.


Erikoisseura tarpeen

- Kuten tunnettua, oli Joensuussa viime syksynä pp-harrastajia, jotka katsoivat parhaaksi yhdistää joensuulaiset pesäpallonpelaajat yhdeksi erikoisseuraksi. "Perustavassa" kokouksessa todettiin asia kuitenkin vielä olevan hataralla pohjalla ja päätökseksi jäi, että Höytiäisen Urheilijat pelaa edelleen, kuten myös Joensuun Maila-Pojat, omissa puitteissaan ja lisänä joukkoon katsottiin asialliseksi perustaa pesäpalloilun erikoisseura. Se sai kasteessa nimekseen Karjalan Maila.

Kova ikämiesjoukkue

Uuden seuran ohjelmistoon otettiin sarjailmoituksina Oravat (14v.), Kärpät (16v.), perussarjajoukkue ja ikämiesjoukkue. Perussarjajoukkueemme tähtäimessä on jo ensimmäisenä pelivuonnaan jättää mainittu sarja ja nousta maakuntasarjaan. Siihen on kyllä mahdollisuuksia.

KarMa otti ikämiespelaajat huollettaviksi, koska mikään muu joensuulainen seura ei huolinut heitä suojiinsa v. 1957. Tällä joukkueella, jossa pelaa mm. neljä entistä Suursarjan ja sama määrä entisiä mestaruussarjan miehiä, on kaikki mahdollisuudet edessäolevalla pelikaudella otella ainakin semifinaaleissa ellei peräti finaalissa.

- Junioreita meillä on ja heidän eteen tulemme tekemään parhaamme. Ilolla on todettava se seikka, että monien lasten

vanhemmat ovat tiedustelleet minulta, milloin harjoitukset alkavat. Niistä tulemme aikanamme kyllä ilmoittamaan.

Sisäharjoittelumahdollisuutta ei ole ollut

Talvikauden sisäharjoittelua seuran nimissä ei ole ollut, koska omia sisäharjoittelutiloja emme olleet tilaisuudessa saamaan, mikä on valitettavaa. Sen sijaan olemme koettaneet hankkia seuralle varoja. Vaihtelevalla menestyksellä on erilaisia tilaisuuksia pidetty. Saanen samalla tässä yhteydessä esittää vilpittömät kiitokseni KarMan puolesta monille lahjoittajille, kannattaville jäsenille ja tämän urheilumuodon nuorisotyön innoittajille. Näkyvimpänä tuloksena työstä näen sen, että paikalliset tunnetuimmat pelituomarit ovat varauksetta luvanneet tukensa ja ovat suurelta osaltaan seuramme jäseniä.

"Järjestämistämme tilaisuuksista saaduilla varoilla
olemme tähän mennessä hankkineet mm. baseball-puvun, jonka rintaosa on punainen ja housut mustat, selkäosa on kokonaan musta ja selässä oleva numero on valkoinen. Puvussa on myös punaiset raidat.
Lisäksi on ostettu mailoja, pp-käsineitä, palloja ym...."Ensiesiintyminen helatorstaina

- Seuramme ensiesiintyminen joensuulaisille pelikentällä perussarjajoukkueella tapahtuu helatorstaina, mikäli säät sallivat. Silloin pelataan nk. Maila-kilpailut, jossa isäntänä on KarMa. Ne ovat kutsukilpailut, joihin osallistuu kolmen eri sarjan joukkueita Suomi-, maakunta- ja perussarjasta. Niissä otellaan tammisesta pienoismailasta, joka on lahjoitettu pesäpalloseuroille oteltavaksi kunkin vuoden helatorstaina Joensuussa. Sen saa omakseen seura, joka voittaa kolmasti peräkkäin mainitut Maila-kilpailut.

Perussarjajoukkueessamme helatorstaina tulevat esiintymään mm. Kile Viitalahti, Ripa Lamppu ja Apo Pippola sekä sprintterinä tunnettu Sulo Summala. Jätämme penkkiurheilijaystäviemme mietittäväksi, keitä muut pelaajat ovat.

Uusi seura on siis aloittanut toimintansa pirteästi ja toivottavasti se jatkuu ainakin samanlaisena.


* * Sanomalehti Karjalaisessa julkaistu PPL:n puheenjohtaja Erkki Kivelän haastattelu, jossa aiheena olivat mm. pomppu- ja piikkilyönnit sekä ontot mailat >>>


* Joensuussa Helatorstaina pelatut mailakilpailut

voitiin suorittaa lähes ihanteellisissa olosuhteissa, mutta silti nähtiin vain ajoittain hyvän luokan pesäpalloa. Ensimmäisessä ottelussa KarMa ja JMP

"Tuntuu siltä,
että joensuulaiset seurat eivät saa pääosaa esitettäväkseen
tulevan kauden pesäpallo-
näytelmissä..."

 

esiintyivät upouusissa ja varsin onnistuneissa pelipukimissa. Ottelun alkuvaiheet sujuivat tasaväkisissä merkeissä JMP:n ollessa hienokseltaan painostavana osapuolena.

Neljännessä vuoroparissa KarMan heittopeli haksahti hakoteille ja puoli-ilmaiseksi JMP pääsi turvalliseen johtoasemaan. Jos jätti laskematta harhaheittojen ja vapaataipaleitten juoksut, olisi ottelun numerot olleet 4-2 JMP:n eduksi, mikä suunnilleen olisikin vastannut voimasuhteita. Lopputulos JMP:n hyväksi 9-4.

Toisessa ottelussaan Karma piti Höytiäisen joukkuetta lujilla, ja vielä kolmen vuoroparin jälkeen tilanne oli tasan 3-3. Neljännen alku sitten rullasi eräästä laittomasta lyönnistä, jonka KarMan kakkosvara Väistö laski menemään yli, mutta jonka tuomaristo totesi lailliseksi lyönniksi. Lampun harhaheitolla juostiin juoksuja ja kunnarikin ja kaikkiaan viisi juoksua oli tuon laittoman jälkeisen sekasotkun seurauksena. KarMan peliote herpaantui kokonaan eikä HöU:lla ollut vaikeuksia ottaa 10-3 -voitto.

Ottelujen tuomareina toimivat K.O.Salminen ja O.Hirvonen suuremmitta moitteita, eikä KarMa-HöU -ottelun kakkosvalvojaakaan voi "teilata". Hänen näkemyksensä oli ko. lyönnistä laillinen olkoonkin, että tuomio tuntui luvalla sanoen ihmeelliseltä. Valitettava tapaus vain vei mielenkiinnon koko ottelusta.

Palkitut HöU: Niiranen, JMP: Leivo ja KarMa: Väistö.


KarMa paras Joensuussa peruussarjan markkinoilla

Markkinoitten toisessa ottelussa kohtasivat KarMa ja Tutjun Tikka. Tutju pääsi ensin sisälle ja avasi samalla juoksutilinsä kahdella pinnalla. Jatkossa KarMa ei kuitenkaan antanut mitään mahdollisuuksia tutjulaisille ja kun kolme vuoroa oli pelattu, olivat numerot jo 42-3 KarMan hyväksi. Tällöin sovittiin ottelu lopetettavaksi, koska oli vielä jäljellä KarMan ja Rääkkylän Kisa-Veikkojen yhteenotto.

RKV panikin KarMan pojat tiukille. Nämä eivät saaneet peliään luistamaan lainkaan siten kuin edellisessä ottelussa ja toisaalta RKV onnistui huomattavasti paremmin kuin ensimmäisessä pelissään. Silti KarMan voitto oli selvä numeroin 19-13.

Näin tuli järjestykseksi 1. KarMa, 2. RKV, 3. Tutju.

Parhaat
KarMa:
Poutanen, RKV: M.Makkonen, Tutju: K.Tahvanainen

Tuomarit: S.Vakkuri ja O.Hirvonen

Karjalan Mailan perustajajäsen

ROY SALMELA

Hovimestari, s. 1915.

Muut seurat: Helsingin Pallonlyöjät, Katajanokan Haukat, Riihimäen Pallonlyöjät, Tampereen Pyrintö ja Myllykosken Kilpa-Veikot.

Roy (Roikka) Salmela voitti vuonna 1927 HPL:n joukkueessa juniorien Suomenmestaruuden 12-vuotiaana; tuolloin ei ollut määrättyä ikärajaa, vaan pelaajien iät laskettiin yhteen*) ja näin voitiin käyttää myös nykyisin "yli-ikäisiä" pelaajia tasoittamalla nuoremmilla.

Suursarjassa Salmela pelasi 1930 ja -40-luvuilla Haukkojen, RPL:n, TP:n sekä kausilla 1949-50 MyKV:n yhdeksiköissä yleensä lukkarina, osallistui kahdesti pelattuihin SK-järjestön otteluihin Viroa vastaan ja kuului v. 1933 Puolustusvoimien mestaruuden voittaneeseen VP 2:n joukkueeseen, tosin hän ei ollut loppuottelussa, koska pääsi päivää ennen siviiliin.

Salmelan mieleen on erityisesti jäänyt ottelu TP-HP Haminassa 40-luvulla, jolloin hän yllättäen sunnuntaiaamuna joutui varamiehenä TP:n lukkariksi ja teki epävirallisen SM-sarjan ennätyksen antamalla väärillä yhdeksän juoksua peräkkäin.

(Lähde: Urheilumme kasvot, osa 3 / palloilu, siv. 1246)

*) Nuorten sarjan pelaajien tuli olla alle 19-vuoden ikäisiä ja pelaajien yhteenlaskettu ikä sai olla enintään 153 vuotta, laskettuna kesäkuun viimeisestä päivästä vuonna 1926.

"Tällä välin on kehittynyt ajolähtö Pikku-Roin selvitettäväksi ja tämän tekee hän kuin mies, poika sivaltaa hiljaisen maanuoliaisen, josta Tuominen kärjessä ollen saa juoksun valmiiksi". Katkelma otteluselostuksesta

Helsingin Pallonlyöjien (HPL)
kokoonpano vuonna 1927:

1. Roy (Roi) Salmela, sieppari,
2. Gustafsson, 2-vahti,
3. Malmström, 3-vahti,
4. Niemi, 1-vahti,
5. U. Turpeinen, koppari,
6. Tuominen, 2-varavahti, kapteeni,
7. Heino, polttaja,
8. Aho, lukkari,
9. Vuorisalo, 3-varavahti.


KarMa pääsi jatkoon voittamalla Kulhon
Karma ja Kulho ratkaisivat keskinäisessä pesäpallo-ottelussaan pesussarjan lohkomestaruuden. KarMa näet voitti tiukan yhteenoton tuloksella 11-8 ja sen lohkovoitto näin ollen on selvä kolmen voitto-ottelun jälkeen.

KarMa pääsi ottelun puolivälistä jo parempiin jenkoihin ja välillä esitti oikein hyvääkin peliä. Korhonen 3-varana on ilmeinen vahvistus joukkueelle ja samoin Poutanen ykkösellä kotiutuu hyvin. Kuivalainen vetreytyy ottelu ottelulta ja nyt oli lyönneissä jo puhtia.

Ottelu oli tasoltaan kohtalainen ja täytyy todeta harmilliseksi se tosiasia, että perussarjassa pelaa kaksi näinkin hyvää joukkuetta. joista toisen tie on tältä kesältä pystyssä jo etukäteen.

JMP-KarMa 11-2 pokaaliottelussa
Joensuun Maila-Pojat ja Karjalan Maila pelasivat sunnuntaina pokaaliottelun Joenkulta Oy:n lahjoittamasta kiertopalkinnosta. Ottelu jouduttiin pelaamaan erittäin kovan vastatuulen vallitessa, mikä haittasi kovasti lyöntipeliä. Tämän johdosta ei peli kohonnut tasoltaan mainittavammaksi. JMP voitti pelin ansaitusti 11-2, mutta juoksuero muodostui voimasuhteisiin katsoen liian suureksi.

Ottelun alkuvaiheet olivat tasaväkiset kummankaan joukkueen saamatta tehokasta lyöntipeliä aikaan vastatuulen takia, jonka johdosta juoksujen teko oli työlästä. Neljännessä vuorossa KarMa ulkopelissä eksyi harhaheittoihin ja JMP pääsi repäisemään selvän 9-1 eron. Loppuvuoroissa jatkui JMP:n selvä yliote ja peli päättyi numeroihin 11-2. Mainittakoon, että JMP sai juoksuistaan 7 harhaheitoilla ja kaksi vapaataipaleella. Ottelun tuomitsi S.V.Vakkuri hyvin.

Pohjois-Karjalan pesäpalloilun ainoa erikoisseura, viime syksynä perustettu Karjalan Maila vietti 22.11.1958 ensimmäisen ja onnistuneen pelikautensa päättäjäistilaisuutta Höytiäisen hiihtomajalla.

Tilaisuudessa seuran uusi puheenjohtaja Ville Tarvainen jakoi 11 pelaajalle johtokunnan lahjoittamat muistolautaset pysyväksi merkiksi siitä, että KarMa nousi maakuntasarjaan.

Ilta kului saunomisen ja erilaisten kilpailujen merkeissä puoleen yöhön.

* KarMan ikämiesten taivalluksen SM-sarjassa katkaisi Pieksämäen Palloilijat, joka kotikentällään voitti KarMan lukemin 8-7. KarMan parhaana palkittiin Kile Viitalahti.


** Ottelutulokset ja sarjataulukko >>>

Karjalan Maila 1958

Puheenjohtaja: Roy Salmela
Johtokunta:
Kauko Salminen (vpj), Viljo Tarvainen (rahastonhoit.), Reino Rytkönen (siht.), Kalervo Suvinen, Arvo Pippola, Armas Hirvonen.


<<<< Vuosi 1957

Vuosi 1959 >>>

Takaisin sisällysluetteloon >>>


© Joensuun Maila ry.   |   Webmaster   |   Ulkoasu: Mainostoimisto Fabrik