Kesällä 2015 ensimmäistä kertaa järjestetty JomaVastuu-tapahtuma tuotti Pohjois-Karjalan Keskussairaalan lastenyksikön hyväksi 9055 euroa. Exel Composites lahjoitti tuolloin Joensuun Mailan kampanjan kautta 6000 euroa hyväntekeväisyyspottiin.

JomaVastuu-tapahtuman tuotolla hankittiin lasten- ja nuorten osaston 10A:lle uusi elintoimintojen seurantalaite. Lasten ja nuorten infektio ja kirurgisella osastolla hoidentaan lastentauteja, kirurgisia ja ihotauteja sairastavia potilaita. Pienempiä potilasryhmiä ovat neurologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä psykiatrian potilasryhmät.

Pohjois-Karjalan Keskussairaalan lasten ja nuorten poliklinikka on 12 paikkainen, mutta kevään aikana osasto muutetiin väliaikaisesti 18 paikkaiseksi. Osastolla tehdään perhehoitotyötä, joka tarkoittaa sitä, että osastolla vanhemmat voivat halutessaan yöpyä, sekä osallistua lapsensa hoitoon.

−Monet nuorista potilaista tarvitsee elintoimintoimintojen seurantaa osastolla ja kulunut kevät on ollut rankka. Lapsilla on ollut kova RSV-kausi, eli hengitystieinfektioiden määrä on ollut suuri. Kulunut kevät on ollut pahin neljään vuoteen. Lasten RSV-infektioihin kuuluu selkeänä osana vitaalitoimintojen seuranta, eli happisaturaation seuraaminen. Tähän olemme tarvinneet kaiken laitekapasiteetin, tiivistää osastonhoitaja Mira Tiainen.

−Laitetta on käytetty RSV-kauden aikana hengityksen ja happisaturaation seuraamiseen. Kevään aikana hengitystieinfektiot kurittavat eritoten pieniä vauvoja. Pienimmät hoidettavat olivat kahden viikon ikäisiä.

Osastolla on käytössä myös kaksi muuta samantyyppistä seurantalaitetta, joissa on normaalia suuremmat toiminnot. Käytöstä löytyy myös pienempiä saturaatiomittareita. Uusi laite mahdollistaa verenpaineenmittauksen ja laajemman monitoroinnin.

Uusista laitteista on suuri hyötyIMG_3930

Digitalisoituminen näkyy myös sairaaloissa. Laitekantaa päivitetään jatkuvasti uudempaan, jolloin seurantalaitteet toimivat myös tietokoneiden kanssa paremmin yhteen. Digitalisoituminen ja uuden aikaiset laitteet helpottavat myös hoitajien työtä.

−Uudemmat laitteet saadaan kytkettyä suoraan tietokonejärjestelmiin, joten laitekannan päivittäminen on tärkeää. Tänä päivänä tiedon siirto ja integrointi on tärkeää, jolla toivotaan että tiedonsiirto saadaan digitaalisesti siirrettyä tiedot koneelle.

Laitteiden käyttöikä on pitkä, sillä nykyiset laitteet ovat palvelleet 90-luvulta saakka. Laitteet toimivat vuosia eteenpäin.

-Laitteelle on käyttöä ympäri vuoden jatkuvasti. Kevät aiheuttaa monenlaisia hengitystievaikeuksia pölyjen vuoksi ja leikkauspotilaita seurataan osastolla myöskin jatkuvasti.

-Tarvetta kyseisille laitteille on paljon ja toinen samantyyppinen laite hankitaan lähitulevaisuudessa, päättää Tiainen.

JomaVastuu jatkaa lasten ja nuorten parissa

Kesän 2016 JomaVastuun kohteena on lasten ja nuorten diabetes-hoito. Tavoitteena on saada keskussairaalan diabetespoliklinikalle verensokerin mittauslaitteistoja lisätarvikkeineen. JomaVastuu-tapahtumaan yleisöllä on ilmainen sisäänpääsy maakunnan yrittäjien tarjoamana.
Jokaisen katsojan läsnäolo nostattaa hyväntekeväisyyslahjoitusta.

JomaVastuu | Joensuun Maila – Koskenkorvan Urheilijat 29.5.2016 klo. 17.00 Mehtimäen pesäpallostadionilla

 


Palaa takaisin