Halli SM lopputurnaukset jatkuvat tulevana viikonloppuna 23. – 24.3. Nyt vuorossa ovat B tytöt ja ikäluokan paremmuus ratkotaan Tampereen Pirkkahallissa (Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Ilmailunkatu 20 33900 Tampere). Mukana on kahdeksan joukkuetta.

Helmi – maaliskuussa pelattiin neljä alkuturnausta, joiden tulosten perusteella parhaat joukkueet jatkavat pelejään lopputurnauksessa.

Joensuun turnauksesta jatkopaikan lunasti Joensuun Maila, Lapua turnauksesta Lapuan Virkiä ja Kempeleen Kiri, Porin turnauksesta Seinäjoen Mailajussit, Rauman Fera ja lopputurnauksen järjestäjä Hämeenkyrön Räpsä ja Imatran turnauksesta Hyvinkään Tahko ja Haminan Palloilijat.

Lopputurnaus pelataan kahdessa neljän joukkueen lohkossa yksinkertaisena sarjana. Lohkojen voittajat pelaavat loppuottelussa ja lohkojen kakkoset pronssiottelussa. Otteluaika on 3+3 vuoroparia ja tarvittaessa kotiutuskilpailu.

Lopputurnauksen lohkojakoja tehtäessä joukkueet on laitettu alkulohkojen tulosten perusteella paremmuusjärjestykseen. Lohkossa A pelaavat sijat 1, 4 ja 5, 8 ja lohkossa B sijat 2,3, 6 ja 7:

 A lohko

Joensuun Maila
Seinäjoen Maila-Jussit
Fera, Rauma
Hämeenkyrön Räpsä

B lohko

Lapuan Virkiä
Hyvinkään Tahko
Haminan Palloilijat
Kempeleen Kiri

OTTELUOHJELMA:

Lauantai 23.3.
Hämeenkyrö – Seinäjoki 8.00
Kempele – Hyvinkää 9.45
Joensuu – Rauma 11.30
Lapua – Hamina 13.30
Joensuu – Hämeenkyrö 15.15
Lapua – Kempele 17.00
Hamina – Hyvinkää 18.45
Rauma – Seinäjoki 20.30

Sunnuntai 24.3.
Hyvinkää – Lapua 8.00
Seinäjoki – Joensuu 9.45
Rauma – Hämeenkyrö 11.30
Hamina – Kempele 13.30
Pronssiottelu 15.15
Loppuottelu 17.00

Nettitoimitus välittää viikonlopun aikana tunnelmia Tampereen lopputurnauksesta www ja facebook sivuilla.

 

Kurkistusta halliturnauksiin

Pesäpallon hallimitaleista on pelattu jo kaksikymmentäviisi vuotta. Miehet aloittivat 1994, naiset 1995 ja B tytöt pääsivät Halli SM järjestelmään mukaan vuonna 2002. Miesten mestari 2019 on Joensuun Maila ja naisten Porin Pesäkarhut. B tyttöjen mitalit ovat vielä tältä talvelta jakamatta ja ne ratkotaan tulevana viikonloppuna Tampereen Pirkkahallissa. Talvikaudella 2018 tyttöjen mitalit menivät Raumalle, Poriin ja Roihulle Helsinkiin. Tämän vuoden lopputurnauksessa näistä joukkueista on vain Rauman Fera mukana. Fera on myös kautta aikojen suurin ”mitalirohmu” tyttöjen hallipeleissä.

Aikuisten lopputurnauksista poiketen(miehillä ja naisilla loppupelit ratkotaan neljän joukkueen kesken) B tyttöjen lopputurnauksessa on kahdeksan joukkuetta. Se on sinällään hyvä ratkaisu, koska tällä tavalla useammalla joukkueella on mahdollisuus menestyä ja saada samalla hyvää pelikokemusta ikäluokkansa parhaimpia joukkueita vastaan. Huonona puolena on se, että aikataulut tahtovat venyä. Koska pelejä on paljon ja vaikka turnauksessa pelataankin 3+3 ja tarvittaessa kotiutuslyöntikilpailu ilman supervuoroparia, niin 1,5h/ottelua kohti ei tahdo riittää ja näin ollen monesti lauantai-illan viimeisiä pelejä pelataan vielä yömyöhällä.

Nykyisin pesäpalloapelattavia halleja alkaa olla aika paljon ympäri valtakuntaa ja talven hallisarjoista onkin tullut pelaajien arkipäivää. Vaikka hallien olosuhteet ja pelialustojen ominaisuudet vaihtelevat paljonkin ja näin ollen eri vuosien lopputurnaushallit suosivat aina tietyntyyppisiä pelaajia ja tietyllä pelitavalla pelaavia joukkueita, niin kuitenkin yleensä ne joukkueet, jotka pärjäävät halleissa pärjäävät myös ulkokentillä. Tyttöjen 16 vuotisessa hallihistoriassa ainoastaan yhtenä vuonna, 2003, koko hallipelien mitalikolmikko vaihtui syksyllä kesäsarjan mitaleja jaettaessa. Muina vuosina vähintään yksi hallimitalijoukkue on pokannut jonkin värisen mitalin kaulaansa myös syksyllä.

B ikäisten halli SM sarja alku- ja lopputurnauksineen on hieno kokemus pelaajille ja antaa positiivista nostetta pelaajauralle. Ja jos peliura ei jatkukaan, jää pelimatkoista ja tiukoista peleistä hienoja muistoja, jotka säilyvät ja antavat sisältöä myös siviilielämään.

Onkin syytä antaa pluspiste Liitolle, joka antaa nuorille pelureille tämän mahdollisuuden. Aikoinaan tehty päätös aloitta tyttöjen halli SM sarja on osoittautunut oikeaksi. Toisaalta talven pelaaminen hallimaksuineen, matkoineen ja yöpymisineen tulee aika kalliiksi ja on syytä kiittää myös seuroja ja joukkueita panostuksesta nuoriin urheilijoihin. Tiukoissa peleissä ja turnauksissa tehdään tulevaisuuden tähtiä.

Halliturnaukset ovat myös joukkueille hyvää harjoitusta kesää varten. Matkustetaan yhdessä, pelataan yhdessä, asutaan yhdessä. Luodaan sitä kuuluisaa yhteishenkeä. Monnille b ikäluokkajoukkueelle yhdessä harjoittelu jää normaalijoukkueita vähemmälle, koska niin moni pelaaja pelaa myös toisissa joukkueissa, joko aikuisissa tai sitten vielä nuoremmassa ikäluokassa. Lopputurnauksessa mukana oleville joukkueille viikonloppu tuo vähintään kolme kovaa peliä ja mahdollisuuden viimeistellä hieman jo kesän pelikuvioita. B tyttöjen sarja-avaukseen on viikonlopun jälkeen enää reilut viisi viikkoa.

Täällä Itä-Suomessa kesäpelit tuntuvat kyllä vielä aika kaukaisilta. Lunta on 68cm, mutta eiköhän se Kerubi stadionin tekonurmi saada kaivettua sieltä esiin toukokuun toiseen päivään mennessä.

-mh-


Palaa takaisin