Hieno oli seurata lauantai-iltapäivässä Kerubi stadionilla, kuinka joukkue otti yleisönsä ja kuinka yleisö otti joukkueensa. Meijän Joma, meijän juhlat.

Ja ei pelkästään Joensuun Mailan ja Joensuun juhlat, vaan kyllä koko pesäpallo sai tämän syksyn huipennusten aikana valtavasti mainosta ja mainetta koko valtakunnassa. Sellaisetkin henkilöt jotka eivät pesiksestä paljon välittäneet tai tienneet olivat hengessä mukana loppuottelusarjassa ja mitalijoukkueiden juhlinnassa. Tämän kaiken mahdollistivat Joensuun Mailan ja Kouvolan Pallonlyöjien huippujoukkueet, jotka mursivat perinteiseksi muodostuneen kaavan ja raivasivat tiensä loppuotteluun. Niissä peleissä nähtiin ehdottomasti tämän kauden parhaat joukkueet ja parhaat pelaajat.

Kerubin portit avautuivat yleisölle klo 13, mutta jo paljon sitä ennen lukuisat talkoolaiset ahersivat järjestelyjen kimpussa. Kahvia keiteltiin, grillejä viriteltiin tulille ja pitkille pöydille aseteltiin pullaa ja kahvikuppeja, sillä olihan ennakkomainoksessa luvattu 800 ensimmäiselle juhlijalle makkaraa ja pullakahvit.

Illan juontajat Kalle Lauronen ja Jarno Sutinen, sekä esiintyjätähti Poju porukoineen testaili äänentoistolaitteita ja esiintymislavan tehosteita. Myös Ylen porukka veteli kaapeleitaan ja testaili kameralaitteitaan. Toimintapisteillä Joman jengi valmistautui esittelemään lajia. Stadionalueella kävi aikamoinen hulina ja huiske ja ilmassa alkoi olla odottavaa urheilujuhlan tuntua.

Kello kolmetoista portit avautuivat ja yleisö pääsi tutustumaan stadionin. Monelle oli ensimmäinen ja ainutlaatuinen kerta päästä kurkistamaan joukkueiden pukukoppiin. Pukukoppihan ei ole vain varusteiden vaihtamista varten, vaan siellä joukkue tekee sen viimeisen keskittymisen hetki ennen alkavaa ottelua ja siellä pelin jälkeen joukkue hurraa voittoa, tai nieleskelee tappion karvasta makua ja hakee yhteistyöstä voimaa seuraavaan kamppailuun.

Yleisö pääsi tutustumaan myös katsomorakennuksen monitoimitilaan ja ylhäällä sijaitseviin aitioihin. Yhdessä aitioista Joensuun Mailan naisjoukkue esitteli toimintaansa ja pihamaa-alueella pääsi kokeilemaan tarkkuuslyöntiä ja kuinka kovat tutkalukemat pystyy lyömään. Myös tekonurmialueelle pääsi kulkemaan vapaasti ja siitä etenkin nuori sukupolvi otti kaiken ilon irti.

Klo 14 alkoi yleisö kerääntymään esiintymislavan eteen, jonne tuore suomenmestarijoukkue saapui Joman junioreiden tekemää kunniakujaa pitkin. Kapteeni Tuomas Jussila kertoi joukkueen kuulumisia ja juhlinta fiiliksiä ja lukkari Juha Puhtimäki huudatti yleisöä ja joukkuetta yhdessä. Kentän päädyssä olevalta näytöltä katsottiin loppuottelusarjan viimeisen pelin huippuhetkiä. Ruut+ palvelun tekemää koostetta on voinut katsella viikonpäivät, mutta kyllä se vain joka kerta sykähdyttää ja isolta skriiniltä yhdessä katsottuna erityisen paljon.

Juhlassa muistettiin myös tahoja, jotka ovat uurastaneet vuosikausia lajin eteen ja olleet mahdollistamassa pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla ja nyt myös hienot puitteet ottelutapahtumille. Tänä vuonna tapahtui kaikki se, mitä joskus haaveiltiin, kun Joma otti ensimmäisen askeleen kivituhkalta hiekkatekonurmelle – Katettu katsomo – Itä-Länsi – Mestaruus mitali. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen piti juhlapuheen, kiitteli seuraa ja joukkuetta pitkäjänteisestä työstä ja siitä positiivisesta maineesta, jota Joensuu on viimepäivinä lajin ansiosta saanut.

Noin klo 15 Poju esiintyi juhlakansalle ja joukkue oli yleisön joukossa kuvattavana ja jututettavana. Lopulta joukkue kapusi takaisin lauteille ja veti muutaman biisin artistin kanssa. Lopulta juhlat päättyivät noin klo 16 ja pelaajat jäivät vielä antamaan nimikirjoituksia faneille.

Kaiken kaikkiaan hienot juhlat. Oli iloa, riehakkuutta ja hieman haikeuttakin. Turha pönötys puuttui ja ilmassa oli vahvaa yhteisöllisyyden tuntua.

On hienoa kuulua pesisperheeseen.

-mh-

Katso kuvakoosteesta miltä kemut näyttivät katsomosta käsin:


Palaa takaisin